Kıtlık Köftesi Gutilik





GUTİLİK

..... yörelere göre kıtlık yemekleri ortaya çıkmış....
evde ne varsa biraz ondan, biraz bundan yaptım bir şeyler...

... ya da eksik malzemelerle herzamankinden farklı şekillerde sonuçlanan yemek maceraları.. Gutilik de böyle yokluk zamanlarında ortaya çıkmış bir yemek.

İçli köfteye kıtlığın vurmasıyla Gutilik ortaya çıkmış. Eskiden herkesin bildiği şekilde etli yapılırken ikıtlık çekilen zamanlar ise sade soğanla yapılamya başlanmış. Kıtlık geçip gitse de Şırnak' ta soğanlı içli köfte, içli soğan köfte ya da geçip gitmemiş ve sevilerek yenmeye devam ediyor. Şırnak' ta ilitürlü içli köfte yapılıyor. biri etli, diğeri de kıtlık zamanlarında yapılan soğanlı içle.

Gutilin anlamını araştırmadım ama; bana ilk çağrıştırdığı şey kıytırık oldu :)

Aşağıda ikisini de tarifini görüyorsunuz. Soğanlısını da denemeye değer, kıtlığı beklemeye gerek yok bence. 
Deneyenler de yorumlarını eksik etmezlerse çok sevinirim..
Kolay gelsin, afiyet olsun.

GUTİLİK (ŞIRNAK)
Günümüzde Yapılan İç:
2 soğan (ince kıyılmış)
250 gr yağlı kıyma
1 yemek kaşığı salça
1/4 su bardağı ince kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

KITLIKTA YAPILAN İÇ:
2 yemek kaşığı sadeyağ
5 soğan halka şeklinde doğranmış
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

HAŞLAMA SUYU
 1 tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı su
1/2 limon suyu veya 1 parça limon tuzu (dağılmaması için)

YAPILIŞI:
(kıtlıkta yapılan soğanlı iç):
Soğanı yağda kavurup,  baharat ve tuzu atıp soğutun.

(etli iç):
Kıyma ile soğan ve biberi kavurun. Diğer malzemeleri de karıştırığ ateşten alığ soğutun.

Dışı:
  • Tepsiye bulgur, simit (dövme ufağı) veya irmiği koyun.
  • Tuz ve baharatları serpip suyu kaşıkla karıştırarak ekleyin. Üzerini kapatıp dinlendirin.
  • Bulgur kabarınca iyice yoğurun.
  • Açılacak hale gelince köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak boş yumurta haline getirin.
  • İç koyup, döndürerek ağzını kapatın.
  • Haşlama suyunu tuz ve limon tuzu ile ateşe koyun.
  • Kaynatınca gutilikleri atın.
  • Köfteler suyun yüzüne çıkınca pişmiş demektir.
  • Kevgirle alıp, servis yapın.
  • AFİYET OLSUNNN !


Yorumlar