SARAY BURMA


MALZEMELER: (10 Kişilik) (Ölçüler yaklaşık 50-60 cm çapı olan veya eşit büyüklükteki yuvarlak bir tepsi için uygundur.)

Hamuru için: 500 gr.un
2 adet yumurta
½ yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaĢığı sıvı yağ
½ yemek kaĢığı tuz
100-125 gr. ılık su

Şurubu için:
800 gr. şeker
400 gr. su
2 yemek kaşığı limon suyu

İç harcı için: 250 gr çekilmiş antep fıstığı,ceviz vb
yarım su bardağı pudra şekeri
yarım su bardağından az su

Hamuru açmak için: 250 gr. nişasta
eritip üzerine dökmek için 400 gr. tereyağı

İşlem basamakları :
Hamurun Hazırlanması
Un elenerek ortası açılır. Tuz, limon suyu, sıvı yağ, yumurtalar, suyun ¾’ü eklenerek tamamen karıştırılır. Sonra hamurun üzeri nemli bir bezle örtülerek en az 20-25 dakika dinlendirilir. Hamur tekrar yoğrulup bir kez daha dinlendirilir. Sonra düzgün ve her tarafı aynı kalınlıkta olmak üzere 50-60 cm uzunlukta silindir Şekline sokulur. 50-60 g lık 10-12 eĢit parçaya bölünür. Üzerlerine nişasta serpilerek üstten bastırılır. Üzeri örtülerek nemli bez altında 15-20 dakika daha dinlendirilir. Böylece hamurlar açılmaya hazır hale gelir. Hamur iki türlü açılır.
1.yöntemde; hamurlar teker teker kurutulmadan daha çok kenarlarına bastırılarak 85-90 cm çapında oklava yardımıyla açılır.
2.yöntemde; hamurlar teker teker 20-25 cm çapında açılır. İstenilen sayıda (5-8-10) arlarına nişasta serpilerek üstüste dizilir. Üzerleri örtülerek 15-20 dakika daha dinlendirilir. Önce merdane sonra oklava yardımı ile kenarlarına bastırılarak açılır.
İç gerecin hazırlanmasıÇekilmiş ceviz, badem veya antep fıstığı, pudra şekeri ve su ile karıştırılarak hazır hale getirilir.
Şurubun hazırlanması800 gr. Ģeker 400 gr. su ile kaynatılıp içine 2 yemek kaşığı limon suyu sıkılarak 4-5 dakika daha kaynatılıp hazır hale getirilir ve soğumaya bırakılır.
Tatlının hazırlanmasıAçılmış olan yufka mermerin üzerine serilir.Yufkanın 4 ucu bohça katlar gibi yufkanın üzerine katlanır. Katlanmış yufkanın bir ucuna baklava oklavası uzunlamasına yerleştirlir. Yufkanın ucu, oklavanın üzerine 3-4 cm taşacak şekilde kapatılır. Yufka ile kapalı oklavanın tam önüne boydan boya fıstıklı harç bolca ekilerek oklavayla beraber sıkıştırılmadan sarılır ve hamur iki ucundan sıkılıp ortaya doğru itilerek büzülür.Yuvarlak tırtık olmuş yufka, boydan boya oklavadan çekilir. Daha sonra büzülmüş hamurlar 10 cm uzunluğunda kesilip üzerlerine eritilmiş sıcak tereyağı dökülerek 10 dakika bekletilir ve sıcak fırına sürülür. Pişme işleminden sonra tepsideki yağ süzdürülerek alınır. Önceden hazırlanmış olan soğuk şurup üzerine gezdirilir. Soğuyunca üzerine kullanılan iç harcına göre ceviz, yeşil fıstık vb. ekilerek servise sunulur.

Yorumlar

Yorum Gönder